onsdag 9 januari 2019

Vem eller vilka idkar utpressning på vem i frågan om regeringsbildningen

Löfvén lovar ytterligare eftergifter till Centerpartiet och Liberalerna för att bli Statsminister och bilda regering medan Kristersson filar på ett dokument med en klausul som innebär att Sverigedemokraterna inte skall få något inflytande.



Sakpolitiskt står M och KD mycket nära L och C utom i en fråga där M och KD står närmare S och SD, nämligen migrationsfrågan.

Löfvén har flera gånger uppvaktats av Kristersson för att komma överens om att anpassa den tillfälliga lagen till en långsiktig och hållbar permanent lagstiftning som ligger på samma nivå som majoriteten av EU-medlemmarnas. Detta gjordes före valet men Löfvén har, sannolikt beroende på hänsyn till Mp, kategoriskt avvisat en sådan överenskommelse och istället hänvisat till det arbete som förs på EU-nivån.

Nu sitter vi där med problemet i knät. Löfvén kan näppeligen åstadkomma något hållbart i den frågan utan stöd av SD fast hur blir det då med samregering med Mp och stödet från V?

Att det finns uttalanden från socialdemokratiskt håll att migranterna på lite längre sikt kan bli ett välkommet stöd till Socialdemokraterna som länge tappat väljare kanske inte var så klokt och heller inte särskilt genomtänkt framstår nu alltmer klart.

Vi kommer alla ihåg Löfvéns uttalande "vi bygger inga murar" och "Refugees Welcome" för inte så länge sedan. Den med vånda tillkomna tillfälliga lagen som närapå vållade regeringskris måste snart göra permanent eller omarbetas.

Så kommer en socialdemokratisk regering ta aktivt stöd av SD i denna viktiga fråga? Och kommer i så fall en uppgörelse med C och L omfatta denna fråga?
Om så är fallet, anser då C och L att det är bättre  att stödja en socialdemokratisk regering som får aktivt stöd av SD i stället för en moderatledd regering som gör samma sak i sakfrågor som är och har varit delar av Alliansens politik?



Mycket står på spel, inte bara för partiledare och småpartiernas existens, utan också för Sveriges framtid!

Och glöm inte att en moderatledd regering behöver inte låta sig utpressas av SD. I ett sådant fall kan mycket väl Löfvén och Socialdemokraterna skynda till för att rädda situationen - frågan är kommer de att göra det - eller är makten det främsta målet?

1 kommentar:

Anonym sa...

Makten är det viktigaste för politrukerna. Svenska folket skiter de i.

KH