måndag 14 januari 2019

Ett förnedrat vänsterparti kommer att rösta nej?

Det är mycket som står på spel och kommer att avgöras av hur vänsterpartiet väljer att rösta på onsdag.


Om vänsterpartiet röstar nej, blir inte Löfvén Statsminister och kan bilda regering och uppgörelsen faller.

Men eftersom Talmannen har begärt förhandsbesked kommer han kl 1600 i dag förmodligen inte föreslå Löfvén. Vänsterpartiet behöver således inte trycka på röd knapp. Det räcker med partiledarens besked.

Eftersom Talmannen inte vill arrangera en statsministeromröstning om en kandidat som inte accepteras så kan han ställa in omröstningen, föreslå en annan kandidat eller bryta sitt löfte och låta Riksdagen fälla Löfvén.
Sannolikt kommer då Ulf Kristersson att få möjligheten att bilda regering vid en fjärde omröstning.

Konsekvenser vid ett nej från vänsterpartiet

Vänsterpartiet visar att man inte tar ansvar för Löfvén regeringen vilket borde gynna dem. Om detta resulterar i en M KD-regering kan vänsterpartiet åläggas ansvar även för det, även om det är mer långsökt. Vänsterpartiet har också demonstrerat sin demokratiska makt vilket måste gynna partiet.

Att C och L kommer att vara förlorare vid ett vänsternej är uppenbart. Annie Lööf har bränt alliansbron och kommer både att tappa i opinion och förtroende. Jan Björklund har trots sin långa erfarenhet i politiken förlorat mycket av sin trovärdighet och hade gärna röstat nej till Kristersson vid en fjärde omröstning men inför risken av extraval släpper han fram honom.

MP är också ett ytterlighetsparti och för mig har det hela tiden varit omöjligt att förstå varför Löfvén fortfarande vill ha med partiet i sin regering. Men i det läge som föreligger är varje mandat viktigt.

Vid en fjärde statsministeromröstning, och om den avser Kristersson som statsminister, kan endast 144 röster vara vikta för ett nej, medan 154 röstar Ja och för att inte riskera ett extraval lägger C och L och kanske också MP, ned sina röster.

Om vi kan lita på ett nej från Vänsterpartiet kan det bli en bra regering med M och KD som efter det stora nederlaget för C och L kommer att vara mycket medgörliga och agera, som man säger i detta sammanhang, dörrmatta.









Intressanta kommentarer: Jan Björklund, "om vänsterpartiet röstar nej, får de ta ansvar för att släppa fram en högerregering"

Sjöstedt: "vi kan inte låta oss behandlas som om vi inte finns!"

Har det hänt förut, och händer samma sak fortfarande i svensk politik, undrar bara?





Uppdatering kl 1530


Efter att Jonas Sjöqvist sagt nej och kräver förhandlingar eller som han uttryckte det samtal med Löfvén har Annie Lööf sagt absolut nej till förändringar i uppgörelsen. Talmannen uttryckte sin besvikelse över att inte underlaget var klart trots den långa tid som gavs.
Nu skall nominering ske på onsdag och omröstning på fredag.

Att Löfvén och socialdemokraterna inte går att lita på framstod tydligt redan vid Löfvéns pressträff. Och efter  att Talmannen gav Löfvén mer tid betyder att inte ens han går att lita på.

Så återstår endast för Annie Lööf att dra sig ur detta medan tid är. Tyvärr riskerar hon att bli helt avklädd ätandes sin ena sko. Vad Jan Björklund tar sig till är en annan fråga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror att det bli en Löfven regering trots allt. Men det spelar ingen roll, Kristersson och moderaterna är inget bättre.

Låt Löfven o co regera sönder landet så fort som möjligt. Kraschen är lösningen.

KH