tisdag 29 januari 2019

Hur är det ställt med demokratin?

Det har nu kommit fram att, till och med EU-ordföranden Donald Tusk, uttalade sig mycket märkligt angående EU-omröstningen i Storbritannien.




I en intervju nyligen berättade Tusk att ha sagt följande till David Cameron; "Why did you decide on this referendum, this - it's so dangerous, so, even, stupid, you know".

Har våra valda politiker fullständigt tappat innebörden av demokratin som vi hyllar och uppskattar så mycket.
Uttalandet påminner också om den utpräglade arrogans som vi nyligen har upplevt i vårt land. 
Så vad betyder egentligen att "makten utgår från folket" som det står i vår regeringsform.

Men säger någon, folket kan rösta fel!? Hitler tog makten i Tyskland med demokratiska medel! Sedan avskaffade nazisterna demokratin.
Ja, visst var det så, men då måste man förstå bakgrunden. De hårda villkoren i Versaillesfreden, hyperinflation, arbetslöshet, och mycket mer.

Så länge vi har vår Regeringsform kan inte folket ha fel. När politikerna anser att folket röstat fel, röstat på ett missnöjesparti borde det i stället förstås så, att politikerna gjort fel! Eller om jag har fel, så kan inte ansvar för den förda politiken avkrävas vart fjärde år?  För det är väl så den representant demokratin är tänkt att fungera? 
Under de år som väljaren kunde stryka namn på valsedeln upplevdes det så kränkande att möjligheten togs bort - av Riksdagen? Men var inte detta ett sätt att fördjupa demokratin? Eller handlade borttagandet om anställningstryggheten för riksdagsmännen?

Lycka till Sverige, beskatta allt som kan beskattas, så länge det finns  kvar.
När inga fossildrivna bilar längre rullar, när gruvindustrin lagts ned, när kärnkraften avvecklats, när våra äldre och sjuka inte längre kan få någon omvårdnad. Då införs kilometerskatt, elkraft importeras, fastighetsskatten återinförs och Sverige blir inte längre någon nettobetalare till EU. Men klimatet har inte påverkats ett enda dugg? 
Men ute i världen fortsätter produktionen av det mesta samtidigt som klimatet blir allt sämre - även för oss! 


Inga kommentarer: