lördag 26 januari 2019

Hur mycket är makten värd

Stefan Löfvéns balanserande på slak lina lyckades till sist. Han har lyckats upplösa Alliansen och behålla den politiska makten. Och genom att inneha statsministerposten har  han också makten att utlysa extraval.
Nu "tvingas" han genomföra en liberal politik på 73 punkter och kanske det finns en liten grupp i det socialdemokratiska partiet som inte alls är så ledsna över det och kan för sina väljare motivera högersvängen med att "till detta var jag nödd och tvungen".

Att den politiska makten är viktig för ett socialdemokratiskt parti som långsamt men säkert förlorar väljare är en förutsättning för framtida överlevnad har man sedan länge konstaterat på Sveavägen.


Endast en socialdemokratisk regering kan föra en borgerlig politik i Sverige!?

Detta påstående var ganska vanligt bland borgerliga väljare före Palmes valförlust. Att Fälldinregeringen så småningom skulle förlora makten var heller ingen stor överraskning och redan då fanns spänningar mellan det borgerliga blocket och så gick det som det gick.
Reinfeldt hade en helt annan idé. Moderaterna blev Nya Moderaterna och partiet gick långt till vänster och jobben blev den överskuggande frågan. Man började till och med kalla Moderaterna för det nya arbetarpartiet. Men efter två regeringsperioder tröttnade Reinfeldt och trots att han kunnat sitta kvar, smet han ut bakvägen och lämnade ett sargat parti i oordning.

Alliansen är numera upplöst - Löfvén har nått sina mål 

Hur man än betraktar skeendet så måste det medges att Socialdemokraterna har nått två av sina viktigaste mål. Alliansen är upplöst, möjligen vilande och makten har behållits.
Nu väntar alla med spänning på hur opinionen påverkas. Kommer Liberalerna och Miljöpartiet att orka över 4%. Vad händer med Centerpartiets siffror. Kommer Löfvén att klara av en sviktande konjunktur, särskild med flera partier och LO flåsande i nacken? Hotet om misstroendeförklaring kan enkelt kontras med hot om extraval.
Nu inleds sanningens minut - bäst att vårda sin hälsa för den som lever får se!

Inga kommentarer: