onsdag 18 juli 2018

Att inte ställa det ena mot det andra - men är det inte det våra regeringar måste göra hela tiden.








Varför inte?
Därför att vi satsar så mycket på annat! I stället för subvention av elcyklar hade pengarna kunnat bekosta inköp av 3-4  flygplan!
















 
Anflygning går fort (350 km/h) ungefär dubbelt
så fort som med helikopter. Räckvidden ca 240 mil
är dessutom avsevärt längre.



Fyllning av 6 000 liter görs på några sekunder



Fireboss AT-802F Air Tractor fyller tanken men
även pontonerna med vatten på några sekunder.



Den stora mängden vatten, eller släckvätska är mer
kompakt och förångas inte lika lätt som en mindre
mängd (helikopter)

Saxat ur Expressen;

I mitten av 1990-talet lyckades dåvarande Räddningsverket och Kustbevakningen enas om ett försöksprojekt med ett flygplan som enkelt kunde tanka vatten på sjöar och vattenbomba skogsbränder. Det kunde också användas av Kustbevakningen för att exempelvis rädda nödställda till sjöss.
Flygplanet döptes till ”Skopan” och sattes in vid elva skogsbränder under några veckor sommaren 1995. Det var mycket effektivt tack vare att det lastade drygt fem kubikmeter vatten på fem-tio sekunder i en sjö. En vanlig helikopter som vattenbombar kan bara ta med sig en dryg kubikmeter vatten och försvarets senaste helikoptrar kan komma upp i två kubik vatten.
Förutom all räddad skog sparades tusentals arbetstimmar för räddningstjänstens personal under de elva bränderna. Försöket pekade på att besparingen skulle bli 16 till 27 miljoner kronor under ett år med vattenbombare i full drift som kunde användas vid omkring 300 bränder, enligt Räddningsverkets rapport om ”Skopan”. 
Men flygplanet skickades hem till Kanada.



Rapporten om "Skopan"


Efter en sommar med många bränder försökte Moderaternas riksdagsman Henrik S Järrel tio år senare väcka liv i vattenbombarna i riksdagen. Han hänvisade till ”Skopans” bevisade överlägsenhet och menade att projektet stoppat på grund av revirgränser och prestigetänkande.
Försvarsminister Leni Björklund höll med om att ”Skopan” var effektiv men hänvisade till vidare utredningar och att Sverige kunde ta hjälp av EU.

Under den katastrofala skogsbranden i Västmanland 2014 beskrevs hjälpen med vattenbombare från EU och Italien först som en framgång.



Foto: SUVAD MRKONJIC


Foto: AMANDA KARLSSON


Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN


Foto: SUVAD MRKONJIC
Men utredningen som gjordes efteråt visade att vattenbombarna kom för sent och att insatsen försenades på grund av byråkrati med alla från Försvarsmakten och MSB till Länsstyrelsen och den lokala räddningsledaren i terrängen.
Efteråt var besättningen och den lokala räddningsledningen överens om att planen gjort mest nytta under den inledande perioden av insatsen, enligt den statliga utredningen som gjordes av branden i Västmanland.

För andra gången i sommar har nu Sverige fått vänta på vattenbombare från EU och södra Europa.
Boende i drabbade områden har uppmanats utrymma och lämna sina bostäder bakom sig, skogsägare har drabbats hårt och räddningstjänsten i kommunerna går på knäna.
Det är orimligt och nu är det dags att Sverige med all skyddsvärd skog skaffar egna vattenbombare.
Förklaringen till att det dröjt bottnar sannolikt i att varje kommun har en egen räddningstjänst och att det saknas en stark ”statlig räddningstjänst”. Räddningsverket har lagts ned och det är obegripligt med tanke på hur viktig frågan är och hur många andra myndigheter som finns i Sverige.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit över frågan men har blivit en olycklig blandmyndighet som nu verkar ha mest fokus på hotet om rysk påverkan av det svenska valet i höst.
Är det så att staten tvekat om vattenbombarna eftersom kostnaden för att släcka en skogsbrand inte hamnar på staten utan på kommunerna som betalar räddningstjänsternas löner? Det luktar klassisk dumsnålhet lång väg.
Den politiska långbänken, utredningarna och byråkratin i Stockholm kan också uppfattas som en symbolfråga i ett land där stad och land dras isär, där landsbygden känner sig övergiven när branden närmar sig skog och hem.

Kommentar av Carlssontycker; Inkompetens, önskan att till varje pris behålla makten genom att omge sig med ja-sägare, oförmåga eller rädsla hos departementscheferna att leda sina myndighetschefer präglar just nu hur landet regeras. "Landet måste regeras" sa Löfvén och hoppade in i en bil när frågorna började bli alltför besvärliga.
Det gjordes en utredning om sjöräddning några år efter Estoniakatastrofen. Utredaren föreslog att kustbevakningen skulle ingå som en del i Marinen där redan kunskap och erfarenhet av flygverksamhet redan fanns. Kustbevakningen skulle också ansvara för sjöräddning.
Men så blev det inte. Sjöfartsverket blev istället huvudman för sjöräddning, köpte in dyra helikoptrar från Italien medan Försvarsmakten redan hade "lämpliga" helikoptrar som skulle säljas då den civila sjöräddningen också skulle ansvara för den militära delen. Sjöfartsverket som tidigare inte hade någon erfarenhet och kompetens av flygverksamhet tvingades på kort tid skaffa (köpa in) den kompetensen. Någon krok att hänga en vattenbalja eller liknande behövdes inte!?
Försvarsmaktens helikopterflottilj som både skall stödja marin verksamhet och markstridsverksamhet fastnade i "träsket" med upphandlingen av Hkp 14 (NH90) som skulle kunna göra allt. Men tydligen är den alldeles för komplicerad för att kunna delta i vattenbombning eftersom bara Black Hawk, Hkp 15 används för vattenbombning. Hkp 15 "nödinköptes" från hyllan då man inte kunde vänta längre på leveransen av Hkp 14 och har blivit mycket omtyckt. 
Att det vid regeringssammanträdet i dag skulle fattas beslut om att kalla in all personal som erfordras för att Försvarsmaktens all tillgänglig kapacitet skulle kunna utnyttjas skulle visa på handlingskraft, men hur stor är sannolikheten för det?

Så vad håller vi på med? Och varför är massmedia så tyst om allt detta.

Tillägg Torsdag efter regeringssammanträdet: Justitieminister Morgan Johansson meddelar att ingen begäran har inkommit till Regeringen!?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I dag Fredag 20/7, har jag saxat från Lotta Grönings krönika (hoppas att Du ursäktar denna fräckhet)

Jag hörde Stefan Löfven från Ljusdal, där en av de värsta bränderna i Sverige rasar.
Drygt 9000 hektar har redan brunnit och branden är fortfarande utom all kontroll. 
Utöver det brinner det på omkring 30 andra ställen i landet och 15 av dessa bränder är utom kontroll. 
Skogsstyrelsen har gjort bedömningen att värden för 600 miljoner har brunnit upp.
Har du någon vision om Sveriges framtida krisberedskap frågade reportern Stefan Löfven: 
– Jag kan inte föregripa en utredning som nu pågår, sa Löfven. 
Men han ville i alla fall öka antalet deltidsbrandmän. Det saknas tusentals deltidsbrandmän. Sedan fick Löfven också frågan om varför vi inte begär hjälp från Ryssland. De har brandplan som har kapacitet att ta upp emot 40-60 kubik vatten. 
Men det är inte aktuellt med någon hjälp från Ryssland påpekade Löfven som dels hänvisade till de två planen från EU och de ytterligare två planen som beräknas anlända till Sverige i dag, torsdag. 
Han sa också att Dan Eliasson var den som bestämde om åtgärderna vilket innebär att han alltså har rätt att kalla in hjälp från Ryssland. Det må jag säga vilken makt denna Eliasson plötsligt fick. Nyligen sa Dan Eliasson att han inte ens hade makten att kalla in de semesterlediga helikopterförarna som försvaret förfogar över. Vilket i sin tur Morgan Johansson konstaterade inte alls skulle vara några problem. Det är bara att be dem om justitieministerns kommentar. Alla, Johansson, Löfven och Eliasson är rörande eniga om att krisberedskapen ska ses över när dessa bränder väl är släckta.
Det är så dags då! 100 människor har hittills fått lämna sina hem, åtskilliga fritidshus har brunnit ner, skogsägare är ruinerade och elden sprider sig med rekordfart och landets högsta ledning passar ändå i den så viktiga frågan som handlar om hur detta elände ska stoppas. 
Jag skäms och vore jag drabbad skulle jag känna mig maktlös, frustrerad, rädd och bli oerhört förbannad.
Varför tar de så lätt på denna enorma katastrof? Torkan fortsätter, vinden blåser och hela landet går i spänning och rädsla över var nästa eld ska flamma upp. 
Just nu väller brandröken från Ljusdal in över norra Bergslagen. Hettan och brandröken ger obehagliga minnen. Det kan ju inte vara EU som ska rädda Sverige i detta nödläge. Vi måste ju själva ta beslut för att få slut på eländet. När nu Tyskland tar gas från Ryssland varför skulle då inte Sverige i denna enorma krissituation be om hjälp från Ryssland?  
Ljusdal behöver de ryska planen med enorm kapacitet för att vattenbomba. Hade jag pengar skulle jag köpa in planen själv och skicka upp dem till de värst drabbade områdena. Precis som vid branden i Västmanland behövs privata initiativ för att rädda samhällen och kulturvärden. 
Det krävs krafttag nu. Jag högaktar alla brandmän, frivilliga och hemvärnet som gör allt för att bekämpa elden. Men det räcker inte med beröm och lovord. Så jag vädjar till Sveriges regering och riksdag: gör nu allt ni kan för att få kontroll över bränderna. Då menar jag precis allt!



1 kommentar:

Anonym sa...

Det här är något som kommer att debatteras livligt efter denna sommar får man antaga. Som gammal privatflygare är jag fortfarande något intresserad, frågan är ju betydligt större än enbart vilken typ av flygmaskiner som bör användas. Fint att du även visade bild på Fire Boss. Med en motor tar den tre m3 vatten , kortare sträcka för att ladda in vatten, halva priset , lättare att utbilda en pilot? Lägre pris ? Den tvåmotoriga som Italienarna använder har man slutat att tillverka har jag läst någonstans. Är det möjligt att lösa samma med helikopter? Skall som sagt bli intressant att se slutet, det finns väl inte allt för gamla utredningar som man kommer att studera.