måndag 17 mars 2014

Och vad händer nu eller "lättare att få förlåtelse än tillåtelse"

Så var det klart. Folkomröstningen om Krims framtid alltså.

Mycket kan sägas om denna omröstning.

Var den fri och fanns det möjlighet att säga nej? Beaktades valhemligheten? Fick företrädare för andra uppfattningar fritt framföra sina argument?

Svaret på alla dessa frågor måste bli nej! Men om man hade haft lite mer "is i magen" hade sannolikt en mer korrekt omröstning resulterat på samma sätt.

Nu ansöker Krims parlament om en anslutning till Ryssland.

Vad händer nu?

Sannolikt kommer Putins regering att avvakta de sanktioner som EU hotar med. Så länge en ansökan om anslutning till Ryssland ej har beviljats kan EU inte heller genomföra sina sanktioner. Den kompromiss som Kerry och Lavrov förhandlat om kan bl en anledning till att dra ut på beslutet.

Med stor sannolikhet kommer även delar av östra Ukraina att råka ut för samma sak som Krim. Sker det nu eller nästa vecka? Ja, allt beror på hur förhandlingarna förs. Allt för stora sanktioner kan få den märkliga effekten att de motiverar ett samlat Ryssland att fortsätta och besätta (annektera) östra delen av Ukraina.

EU skulle bli en fredsorganisation. Och visst har man lyckats binda samman "arvsfienderna" Frankrike och Tyskland med ekonomiska band, så till den grad att det har blivit omöjligt att bestrida varandra militärt. Men varför denna våldsamma expansion österut som inringar Ryssland. Och varför kommer NATO springande efteråt med erbjudande om medlemsskap. Ett NATO som borde ha kunnat avvecklas samtidigt som WP lades ned.

Boris Jeltsin fick en gång frågan om vad han ansåg om att så många gamla öststater erbjöds medlemskap i NATO. Ett NATO som beskrevs som den stora fredsorganisationen. Jeltsin, som hade en av sina bättre dagar, svarade snabbt. Jag tycker det är bra, vi skall också ansöka om medlemskap!
Journalisten ställde inga fler frågor!

Det påstås att vi inget kan lära av historien. Men hela scenariot påminner otäckt mycket om Hitlertysklands expansion österut för 75 år sedan!

Inga kommentarer: