söndag 18 maj 2008

Deltagande i Red Flag för 27 miljoner

Det kan tyckas helt galet att Försvarsministern beordrar ett deltagande i den amerikanska övningen Red Flag som beräknas kosta 27 miljoner i en situation då man inte har pengar att låta JAS piloterna flyga tillräckligt för att bibehålla sin kompetens.

Men för det första så är deltagandet i Red Flag en naturlig fortsättning på Sveriges, sedan lång tid, stora satsning på svensk flygindustri!

För det andra så måste man se på hur kostnader beräknas. Att ställa in flygövningar sparar bara flygbränsle som staten dessutom köper in utan att betala skatter och andra avgifter. Personalen avsedd för det underhåll som är nödvändigt för att flyga är redan anställd och avlönas för annan verksamhet (innebandy) som kanske inte är nödvändig. Det underhåll (motorer och annat) som utförs av kontrakterade företag SAAB, mfl har sannolikt avtal som innebär att årsintäkterna är säkrade. Dessutom skrotas JAS-flygplan med massor av gångtid kvar på motorer och andra komponenter.

Visst är det synd om alla JAS piloter som inte får flyga men det mesta (om inte allt) av deras träning kan åstadkommas i simulator!

Varför försöker man då att spara på att ställa in verksamhet? Kanske är det för att det märks mer och blir ett bra påtryckningsmedel för kravet på mer pengar och kanske sparar man någon krona.

Inga kommentarer: