onsdag 8 oktober 2008

I väntan på att världsekonomin skall vända.

Jag älskar att bada bastu. Jag kan sitta ensam i en varm och skön bastu och bara ägna mig åt mina egna tankar. Jag kan också sitta en timme eller två och diskutera intressanta frågor med andra i bastun.
För inte så länge sedan satt jag som vanligt i en bastu när några skolungdomar i 10 års åldern störtade in. Alla hade de sina långa badbyxor på sig. Någon lärare syntes inte till. Skulle jag påpeka det olämpliga att ha badbyxor på sig i bastun. Jag valde att sitta tyst.
Några dagar senare besökte jag ett badhus i Finland. Utanför bastuerna (flera stycken) fanns anslag med text på finska, engelska och ryska samt en bild som visade överkryssade badbyxor där det framgick att det var absolut förbjudet att ha badbyxor på sig i bastun. Lite senare hörde jag ett radioprogram där just problemet med badbyxor i bastun behandlades. En svensk badmästare förklarade mycket pedagogiskt varför det var ohygieniskt att bära textilier i en bastu.
Efter ett ensamt bastubad i Pajala (nästan Finland) blev jag sittande i omklädningsrummet. Ett stort gäng pojkar i tioårsåldern strömmande in. Jag studerade de sociala "strukturerna" en stund. Vilka dominerade och vilka var dominerade. Hur stod sig potentiella kroppskrafter mot "smartness".
Som ensam vuxen i omklädningsrummet uppmärksammades jag bara ytligt ända tills pojkarna på en gång lämnade rummet. Då hör jag den störste av pojkarna säga halvhögt - "den där gubben var säkert en pedofil!"

Jag har fortsatt att studera bastukultur och nyligen blev jag mycket positivt överraskad då mitt bastusällskap snabbt lämnade bastun med en halvfull bytta för att återkomma med den, återigen halvfylld men nu med varmt vatten. Vi diskuterade huruvida vattnet som man slog över stenarna på kaminen skulle vara varmt eller kallt. Vi var rörande överens om att det skulle vara varmt.

Ganska nyligen satt jag ensam i en skön bastu i Pajala. Plötsligt stormar ett gäng tioåringar in i bastun. Alla med halvlånga badbyxor på sig. Jag funderar ett tag på att påtala det olämpliga i att ha badbyxor på sig i bastun. Jag har precis öppnat munnen när jag inser att bara jag är utan badbyxor. Jag väljer att sitta tyst. Pojkarna stormar ut ur bastun och jag drar till mig hinken med vatten för att kasta lite vatten på stenarna - vattnet är varmt!

1 kommentar:

Stig Nyström sa...

Heja Åke. /Nyström