söndag 7 september 2008

Bara Fritiof Enbom var oskyldig!

Tomas Bresky är en i raden av de som återigen tar upp spionaffären Enbom. För varje gång som affären belyses blir de dömda alltmer oskyldiga.
Att stämningsläget vid tiden för rättegången var präglad av omvärldsläget är inget konstigt. Vad jag förstår är svenskt rättväsende kontruerat just så att nämdenmännen utgör en majoritet i tingsrätter och skall spegla allmännhetens rättsuppfattning. (även om juristerna gör allt för att inpränta att dessa lekmän skall tolka lagboken som jurister)

Eftersom Enboms medhjälpare inte kände till att Enbom bara var mytoman och inte hade några som helst kontakter med Sovjetunionen innebär att Hugo Gjersvold med flera handlade med avsikt att skada Sverige genom att lämna ut militära uppgifter. Om dessa uppgifter hade gått att hämta ur öppna källor eller inte (som är Stellan Bojeruds argument för att deras oskuld) har inte med saken att göra. Alla utom Fritiof själv agerade med avsikt att spionera på Sverige.

Det lustiga med hela historien är att en person, som dessutom erkände vad han åtalades för, blev dömd trots sin oskuld, nämligen den person som var upprinnelsen till hela historien, Fritiof Enbom.

Inga kommentarer: