tisdag 15 september 2015

Orsak och verkan


Att krig och konflikter orsakas av fattigdom, religiösa och politiska ideologier, anspråk eller tillgång på resurser eller orättvisor i allmänhet är ingen nyhet.
Att världens segermakter efter andra världskriget skapade ett Förenta Nationerna som slutligen skulle göra slut på alla krig är också känt.
Men att demokratisk representation som inte vägts skapade samma situation som inom FIFA, där röster kunde ”köpas”, har inneburit att säkerhetsrådets permanenta medlemmar, USA, Ryssland, Frankrike, Kina och Storbritannien, ofta använder sitt veto mot beslut som hade kunnat ”rädda” freden utgör hela denna organisations stora dilemma.

Den fruktansvärda bilden på Aylan, som spolats upp på stranden, har väckt en sovande humanitär opinion, men också varit startskottet på en alltmer ökande flyktingström. En flyktingström som både orsakats av ett fruktansvärt krig, smugglares löften om ett bättre liv i Europa och signaleffekter från några av Europas länder. 
Visserligen är inte Aylan det första offret i denna tragedi. Åtskilliga treåringar har delat Aylans öde men inte medias uppmärksamhet.
Trots allt det fruktansvärda har äntligen röster för att komma till rätta med den främsta orsaken (kriget i Syrien) till de stora flyktingströmmarna höjts.

”Please help the Syrians – just stop the war, we won´t want to go to Europé. Just stop the war in Syria”. Citat från okänd röst på Budapest järnvägsstation.

Men så länge den förhärskande uppfattningen i väst är att kriget i Syrien är den sittande regeringens (Bashar al-Assad) fel, kommer dessa förhandlingar med eller utan en internationell kontaktgrupp ledd av Staffan de Mistura, med eller utan deltagande från USA, Ryssland, Saudiarabien, Iran, Irak och Syrien, sannolikt inte att resultera i fred.

Och hur länge skall IS få lov att breda ut sig med mord, ödeläggelse och våldtäkter i sina spår.

Inga kommentarer: