Tyvärr pekar den fortsatta utvecklingen i konflikten mellan Ukraina och Ryssland på att den kommer att intensifieras efter nedskjutningen av MH17.
Efter den olycksaliga nedskjutningen av det Malaysiska flygplanet har Putin och hans anhängare stått inför ett svårt val.
Att dra tillbaka sina styrkor vid gränsen och stöd till separatisterna mot att sanktionerna från väst hävs och inleda förhandlingar som möjligen kan innebära någon form av kompromiss.
Eller att öka stödet till separatisterna och till och med mer eller mindre öppet genomföra en militär invasion.
Båda alternativen innebär risker.
Det första innebär sannolikt att Putins populäritet minskar drastiskt. Svaghet är inte vad det ryska folket vill se från sin populära ledare. Om förhandlingarna inte blir framgångsrika kan det snabbt leda till att Putin och hans regering förlorar makten.
Det andra alternativet utgör betydligt mindre risker. Oavsett utgången av en eskalerad konflikt kommer stödet bara att öka. Den avgörande frågan (som den ryska propagandan kommer att underblåsa) är huruvida ett "fritt" Ukraina kommer att bli ytterligare en NATO-medlem.
Sannolikt kommer det lågintensiva kriget fortsätta med stöd av Ryssland. Löftet om att Ryssland inte kommer att lämna ryssar utomlands i sticket kan inte brytas och det finns uppenbara risker att just detta argumentet kommer att utnyttjas vid en inmarsch i sötar Ukraina.
Ytterligare sanktioner kan mötas av hot om (eller genomförande av) nationaliseringar av bolag som BP, Shell och IKEA med flera.
En spricka kan redan i dag skönjas mellan Frankrike och Tyskland när det gäller förbud av vapenexport till Ryssland. En spricka som kan utvecklas till något mycket större om och när Storbritannien folkomröstar om EU-medlemskapet.
|
|
|
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar