söndag 2 maj 2010

Hur kunde det hända? Kan det hända igen?

Grekland godkänner de hårda villkoren för att få låna 1000 miljarder kronor. I eftermiddag sammanträder euroländerna för att eventuellt godkänna lånen.
Kraftfulla protester väntas från fackföreningar och allmänhet! Anledningen till protesterna är att för att få lånen beviljade måste offentliganställda tvingas sänka sina löner med ca 30%, höja pensionsåldern från 50 till 65 och avsevärt försämra sina pensionsvillkor i övrigt. Vidare tvingas man att göra momshöjningar och bensin skattehöjningar som alla greker kommer att drabbas av.

Förskräckligt kan man tycka. Något sådant hade aldrig accepteras i vårt land. Verkligheten bakom detta är att man i Grekland unnat sig förmåner utan like utan tanke på att detta skall betalas. Offentliganställda har haft fantasilöner, fått tretton eller fjorton årslöner och andra otroliga förmåner som man inte förstått att man måste betala.

Redovisningen av statsbudget och resultat har varit missvisande och de (obefintliga) kontrollorganen inom Eu har under många år förts bakom ljuset. Grekerna har levt i "sus och dus" och låtit andra (främst euroländer) betala. Associationen till den nya benämningen "Toblerone ekonomi" ligger nära. Man tar kostnaden på någon annans kreditkort.

Sverige har haft tur som inte gick med i eurosamarbetet utan vilade på hanen och stod kvar utanför. Men i höst står vi åter inför ett val. Att välja en regering som skall skapa jobb genom att låta den offentliga sektorn svälla utan finansiering Eller att skapa riktiga jobb genom stimulans och att låta det löna sig att arbeta.

Riktiga jobb finns både inom näringsliv och den offentliga serviceverksamheten. Det viktiga att komma ihåg att nivån på all samhällsservice bestäms av hur bra vårt näringsliv går. Ett knäande näringsliv ger inget utrymme för vård, skola omsorg och pensioner. En dålig samhällsservice ger heller inga goda förutsättningar för ett väl fungerande näringsliv. Men man kan alltid göra som grekerna - låta någon annan betala!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har nu läst ditt senaste blogginlägg om Greklands ekonomi, samt det valfläsk som vi nu själva blir serverade här hemma. Om Tyskland nu går in och räddar Grekland kommer det bara att hålla tillfälligt ett antal år. Det vet Merkel och compani, medelhavsländernas ekonomiska kultur är tyvärr för olik nordeuropas och det kommer inte att förändras. Slutet för Euron? Vid nästa stora prisökningar på bränsle, som kommer att komma, peaken är redan nådd, detta kan bli en renässans för nationalstaten emedan alla transporter blir för dyra,vi kommer att tillverka mer inhemskt en del tror i alla fall det, jag röstade för EU och är fortfarande för tanken. Själv är jag mycket less på att lyssna på allt valfläsk som lovas till allt och alla här hemma, man har ju en viss erfarenhet efter ca 45 år. Det kommer inte att hålla den här gången heller. Nästan som , efter oss syndafloden. Här nere är det i alla fall snart grönt och jag håller på med gräsmattan.