torsdag 3 april 2008

Vad kostar det - egentligen?

Att påstå att något är dyrt bara för att det kostar mycket pengar visar på hur vårt språk urlakas. Att något är dyrt betyder (betydde innan språkets urlakning) att kostnaden för varan eller tjänsten är högre än det egentliga värdet.
Att köpa en ny Volvo V70 för 150 000 kronor är inte dyrt även om det är mycket pengar. Vi kanske till och med kan påstå att det är billigt.

Men vad kostar det egentligen.

Om vi börjar med vår lilla hushållsekonomi så kostar allt vi köper en summa pengar. För oss är det egentligen bara att värdera nyttan med objektet med den summa pengar den kostar. Har vi möjligheten att betala "svart" innebär det ett val mellan att slippa betala 25% i moms och istället låta vårt samvete svärtas ned.

Men om vi är en av dom som skall använda samhällets skattemedel på ett bra sätt blir det genast svårare. att driva den offentliga sektorn endast med krav på effektivitet betyder risk för utslagning och andra kostnader för arbetslöshet.

Vad kostar då Sveriges flyktingmottagning? Ingen vet eller ingen vill svara! Men om vi antar att vi just nu har 500 000 flyktingar i landet som inte har något arbete och försörjs med bidrag skulle kostnaderna kunna se ut så här.
Bidrag per år 50 000 :- (50 000 x 500 000) ger 25 miljarder. När dessa 25 miljarder konsumeras betalas 6,25 miljarder i skatt samtidigt som en mängd människor ges sysselsättning och betalar skatt för ca 10 miljarder. Återstoden ca 10 miljarder är i detta exempel den reella kostnaden men klaras av en positiv utrikeshandelsbalans.

Rätt eller fel? Men hur lätt är det inte att "trolla" med siffror.

Inga kommentarer: