onsdag 18 november 2009

Afghanistan igen dessvärre

Att debatten flammar upp efter att en afghansk tolk och fem svenska soldater skadats är en naturlig följd av mänskligt beteende.
Men att nu omvärdera insatsen, beklaga sig över bristande resurser får i alla fall mig att känna lite förakt inför dessa debattörer.

Att Sverige som en alliansfri nation ställer upp med militära resurser är kanske en medmänsklig skyldighet och ett sätt att vidmakthålla den militära förmågan. Men att ställa upp bakom USA i ett krig mot terrorismen där målet med insatsen är suddigt och kanske efter det diskutabla presidentvalet av Hamid Karzai är överspelat är en helt annan sak.

På något sätt upplever jag att något underbyggt beslut om insatsen aldrig gjorts utan man började insatsen i största hemlighet med en liten grupp, vars säkerhet påstogs kräva sekretess. Sedan har det bara "rullat" på.

Den terrorism som USA säger sig vara i krig med är en symptom på något som man upplever felaktigt. Och så länge man låter israelerna bete sig hur som helst i "sandlådan" finns inget berättigande för detta krig mot en symptom.

När Israel börjar efterleva alla de FN-resoluitioner som man, med stöd av storebror USA, antingen stoppar eller struntar i att efterleva och visar att man är beredd att gå tillbaka till 1967 års gränser, kan världen, helst under FN-ledning tillsammans bekämpa allt våld mot oskyldiga, (som jag vill definiera som terrorism) oavsett om en stat står bakom våldet eller om det utövas av en statslös protestorganisation.

Tyvärr verkar staten Israel inte bry sig särskilt mycket om den nuvarande amerikanske presidentens önskemål. Istället har man nyligen beslutat om ytterligare 900 bostäder på ockuperad palestinsk mark.

Och för att få någon ordning på situationen i Afghanistan (och Pakistan) måste vi erbjuda dessa fattiga bönder som livnär sig på att odla hash och opium något annat som ger dem samma möjligheter till inkomster.

Eftersom det finns påståenden (som jag inte kan bekräfta) att CIA finansierade sina operationer i Sydamerika med just narkotikaodling kan man misstänka att något sådant pågår också i Afghanistan och Pakistan. Och om det vore fallet förstår man lättare det amerikanska ointresset av att på ett mer fullständigt sätt ta itu med hela situationen.

För visst är det något märkligt med det hela när en armeinspektör vädjar inför riksdagens utfrågning om allmänhetens stöd till de svenska soldaterna i Afghanistan!?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med allt som skrivits i bloggen och vill tillägga följande;


USA:s rättsvidriga anfall mot Afghanistan(och Irak) var planerat långt i förväg, och har att göra med en Grande Plan för att säkra strategiska intressen i området som framförallt har med oljeresurserna att göra, samt eventuellt också med en inringning av Ryssland och Kina. Ursäkten till anfallet kom med en False Flag operation; dvs twin towers.


Kriget på Balkan med erkännandet av Kosovo hör också till bilden. Kosovo styrs nu av en före detta gangster hövding. Detta var rättsvidrigt, Kosovo har hört till Serbien i 1000 år. Man har också skickligt utmålat serberna som som skurkarna i sammanhanget, men sanningen är inte så enkel.


Talibanerna hade satt stopp för opiumodlingen i Afghanistan, men efter amerikanernas angrepp har odlingarna tagit fart rejält. Och det finns fler trovärdiga om än obekräftade uppgifter om att CIA och MI6 är med i affärerna för att tjäna pengar till sina Blackops. Opiumet lär transporteras till Kosovo med amerikanska flygplan för att sedan distribueras vidare framförallt i Europa. Det är allmänt känt att CIA också länge sysslat med knarkhandel från Colombia till USA. Vi har alltså att göra med en fullständigt kriminell USA administration.
Nu har amerikanerna också lurat de naiva europeiska politikerna att bidra med trupper i Afghanistan för att hjälpa till med att trygga knarkhandeln och korruptionen, som talibanerna tidigare eliminerat. Men ockupationstrupperna kommer att förlora kriget såsom rysssarna gjorde och tidigare britterna.
Kenny