torsdag 20 januari 2022
Fick Putin grönt ljus av Biden?
Under det två timmar långa talet till "nationen" lyckades den amerikanske presidenten åter att
"använda 25 ord när det hade behövts två" för att svara på en fråga eller göra ett uttalande.
"Elände, katastrof, döda soldater kommer att drabba Ryssland om man gör en fullskalig invasion
av Ukraina. Men å andra sidan en begränsad operation måste mötas på ett proportionerligt sätt!"
De amerikanska möjligheterna att vidta sanktioner mot Ryssland är mycket begränsade eftersom handeln
mellan länderna är mycket lite.
Tyskland å andra sidan har en betydande handel med Ryssland och efter Angela Merkels beslut att avveckla
all kärnkraft i Tyskland senast detta år är beroendet av rysk naturgas betydande (underdrift) och
med detta har vår kära "mutti" verkligen spelat Vladimir Putin i händerna.
Utan en ryska naturgasen är Tyskland helt beroende av sin egen kol och oljeproducerade el och naturligtvis
import från andra länder (Sverige). Den egenproducerade sol- och vindkraften är obetydlig i detta sammanhang.
Så trots många bedyranden att USA inte skall "göra upp" med Putin överhuvudet på Ukraina och alla länder
som berörs så har denne amerikanske president gjort just detta.
Hur kan detta olyckliga uttalande repareras eller inte? Försök gjordes omedelbart från den amerikanska
administrationen att lägga tillrätta och göra tolkningar men endast en ameriukansk president som trampat
i diket kan på egen hand dra upp sig därifrån. Något som Biden inte kan.
Sannolikt erfordras nu att USA med stöd av Nato och alla icke medlemslöänder som berörs av konflikten
att presentera en lista med motkrav som möjligen skall inledas med kravet att Ryssland, 1. omedelbart lämnar
det illegalt ockuperade Krim, 2. Retirerar till de tidigare gränserna i Donbats, osv.
Vad händer nu och vad är egentligen avsikten med dessa krav?
Nu har man med dessa krav vänt på situationen. De omöjliga kraven som Ryssland begärt svar på möts nu av
motkrav med "omöjliga" krav.
Sannolikt kommer inte dessa krav att tillgodoses och om de skulle göra det utan motkrav så är det inget problem alls.
Genom denna hantering har väst möjligheter att vända ett underläge till ett överläge och i alla fall på kort sikt har
inte militära medel kommer inte att användas utan "utsikslös" diplomati fortsätter!
söndag 16 januari 2022
Vad Putin vill?
Vad Putin vill?
Svaret på frågan kan bara göras i form av spekulationer. Några är mer än andra men sanningen finns förmodligen bara i Putins huvud! Sedan Sovjetunionens upplösning har det som återstår av unionen, bara ett till ytan stort land med dåliga veteskördar och illa byggda hus men i dag överbeväpnat med en till volymen mindre men moderniserad krigsmakt som med sin arsenal av interkontintala kärnvapenbestyckade missiler fortfarande har andraslagsförmåga. Definitionen av andraslagsförmåga är att om ett land blir överraskat av ett anfall med kärnvapen har man i sina skyddade silos, på sina strategiska flygplan och inte minst sina ubåtar så många missiler kvar efter ett sådant anfall att en vedergällning med dessa vapen vållar sådan skada att den inte kan accepteras av den nation som avfyrade sina vapen först. Denna så kallade andraslagsförmåga innebär också att dessa nationer definieras som supermakter. I dag har bara USA och Ryssland denna förmåga även om andra kärnvapenmakter, som främst Kina strävar efter att uppnå denna förmåga. Hur underligt detta kan tyckas har denna så kallade "terrorbalans", trots att det inte går att bevisa, varit den främsta avhållande faktorn mot ett tredje världskrig.
Supermakterna har i stället utkämpat sina väpnade konflikter "by proxy" (genom ombud). Eftersom dessa domedagsvapen inte har gått att använda har utvecklingen gått mer och mer mot taktiska kärnvapen. Och som motmedel har doktriner som exempelvis "flexibel response" utformats. Detta betyder att man skall kunna möta ett anfall på samma nivå. Tydligen har risken för eskalering bedömts vara alltför stor vilket innebär att även dessa vapen inte kunnat användas till annat än som hot. Terrorbalansen verkar såldes fortfarande bestå.
I stället har helt andra vapen utvecklats. Exempel på detta är;
- cyberangrepp i olika former,
- flyktingströmmar som kanaliseras till länder som upprätthåller asylrätt och har ett utvecklat socialt välfärdssystem,
- propaganda i olika former som i sin mest uttalade form kan betraktas som psyopsoperationer (dessa kan få en stor betydelse när de riktas mot utvecklade demokratier som tillämpar alla demokratiska fri och rättigheter),
- energikrig, som innebär att man låter länder bli beroende av olja eller gas och där främst Ryssland har skapat ett betydande påtryckningsmedel mot Tyskland som aningslöst beslutat att avveckla hela sin kärnenergiproduktion.
Till detta kan också läggas alla gamla metoder som i tidigare konflikter haft stor effekt. Exempel på detta är;
- infiltration
- inre oroligheter
Sverige måste anses vara särskilt känsligt för dessa gamla metoder, med enligt statsmakterna de ca 10 000 illegala människor som befinner sig i landet. Till dessa måste också räknas en stor mängd människor från skilda kulturer som gärna skulle välkomna ett annat styre. Vad jag förstår är många om inte alla utrustade med mobiltelefoner som kan styras av en främmande makt som kan "manipulera" dessa människor!
Utan att veta så är det självklara målet för Putins Ryssland att utnyttja den situation som just nu medger att en rysk revansch är möjlig. Som jämförelse kan situationen inför Japans anfall mot Pearl Harbor göras. Det oljeembargo som USA tillämpade som gensvar på Japans expansion i Kina innebar att de oljereserverna endast skulle räcka för ett stort slag mot framför allt den amerikanska Stillahavsflottan.
Så det mest sannolika är att Putin släpper loss sina stridsvagnar understödda av sitt kraftfulla artilleri och bombflyg mot Ukraina så fort tillräckligt tjäldjup har bildats på Ukrainas slätter. Kanske inleds detta med olika former av sabotagehandlingar mot de återstående sex kärnkraftverken i Sverige som vid minsta angrepp kommer att snabbstoppas. Och med det har man definitivt tvingat in Tyskland i ett totalt beroende av rysk naturgas. Hur detta kommer att fortsätta vågar jag inte tänka på!
Upplagd av Carlsson tycker kl. 10:12
lördag 15 januari 2022
Hultqvist utesluter inte ett ryskt militärt angrepp mot Sverige?
Uttrycket är fantastiskt, ja helt underbart för en politiker att ta till. Det kan användas i så gott som alla sammanhang och
risken att ha fel är i det närmaste obefintlig.
Den amerikanske presidenten har uttryckt hot om vedergällningar mot Ryssland i det fall att konflikten eskalerar (till något som kan liknas med väpnat angrepp).
Problemet är att USA har mycket liten handel med Ryssland och EU-länderna, fräsmt Tyskland har sedan Merkels (egensinniga) beslut om att avveckla all kärnkraft
i landet efter Fukushima katastrofen har lett till ett stort beroende av import av naturgas från Ryssland, ett beroende som, kommer att öka när all kärnkraft är avvecklad i Tyskland.
Det är därför inte märkligt att Ryssland redan nu visar intresse för den återstående kärnkraften i Sverige som i fall den inte längre skulle kunna producera och även exportera
energi till Tyskland medför att det blir mycket besvärligt både i Tyskland och Sverige. Ett bättre sätt att utöva utpressning än det kan jag knappast tänka mig.
Det olyckliga beslutet att avveckla tysk och även svensk kärnenergiproduktion verkar inte vara särskilt väl genomtänkt!
torsdag 6 januari 2022
Idén att driva ambulansflyg i egen (offentlig) regi och bristande kompetens blir dyrbart för skattebetalarna!
<b>Mycket bättre och billigare
Genom att bilda ett kommunalt flygbolag skulle ambulansflyget ägas och drivas genom ett bolag som kom att kallas Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA).
KSA menar att det ger lägre kostnader och lägre risker att driva samhällsviktig verksamhet på eget drifttillstånd. Det är troligtvis ett av skälen till att Polis, SAR (Search & Rescue) och kustbevakning bedrivs i egen regi. En utredning som gjordes för några år sedan föreslog att SAR skulle uppgå i Kustbevakningen, som i sin tur skulle uppgå i Marinen. Av olika anledningar tog regeringen ingen notis av detta. Alla har väl följt märkligheterna i upphandlingen av nya helikoptrar till SAR. Försvarsmaktens upphandling av främst HKP14 utreds nu för att klarlägga de höga kostnaderna.
KSA skriver:
Verksamheten inleddes med köp av sex flygplan från företaget Pilatus i Schweiz. Ett nytillverkat jetflygplan skulle snabbare kunna flyga patienterna. Det var dessutom lite större så att det kunde ta tre istället för två liggande patienter.
Kostnaden för sex flygplan blev 700 000 000 Skr. De Beechraft King Air 200 och 250 som ambulansflyget använder i dag kostar nya, knappt hälften. Dessa flygplan är också Jetdrivna men jetmotorn driver en stor propeller. De kallas turbopropflygplan och har stora fördelar gentemot jetflygplan genom lägre bränsleförbrukning, anpassade för kortare distanser och har i övrigt lägre driftkostnader. Underlaget visar att den tredje liggplatsen sällan erfordras.
Det är lätt att tro att Jetflygplan alltid flyger mycket fortare än ett flygplan med propellrar. Generellt är det så, men ett jetflygplan (utan stora yttre propellrar) måste flyga mycket högre där luften är tunnare och kallare för att kunna utnyttja sin högre fart som inte ger någon större tidsvinst än 5 minuter när flygningen är kortare än 45 minuter. Däremot är bränsleförbrukningen dubbelt så hög.
Nedan redovisas del av KSA budget. Det är märkligt att inte kostnader för flygverksamheten redovisas. Den är inte specificerad på kostnadssidan. Enligt detta har flygtimpriset baserats på 6200 flygtimmar (2022). Flygtimpriset blir då drygt 24 000 Skr. Räknas den särskilda avgiften med, blir flygtimkostnaden drygt 37 000 Skr (Pilatus räknar med 46 000 Skr)
Så mycket högre kostnader
Region Norrbotten tidigare har betalat nästan 30 000 Skr per flygtimme till Babcock Scandinavia Airambulance (BSAA) och med ett normalutnyttjande på 1800 timmar blir totalkostnaden 54 miljoner. Någon särskild avgift har inte funnits.
KSA har i sin Budget infört något som kallas ”särskild avgift”. Denna avgift fördelas mellan regionerna men baseras på hur stort nyttjande man har. Region Norrbotten får därför betala en större del av avgiften som för 2022 är knappt 80 miljoner. Enligt Pilatus egen kalkyl kommer en flygtimme kosta 46 000 Skr. I den summan är inte personallöner och övrig infrastruktur inräknad. Med en beräkning på 1800 flygtimmar för Region Norrbotten skulle kostnaden uppgå till drygt 70 miljoner. Till detta skall den ”särskilda” avgiften läggas som för 2022 är knappt 80 miljoner som skall delas mellan regionerna. Enligt andra beräkningar hamnar denna särskilda avgift på 20 – 25 miljoner för Region Norrbotten.
Skall vi få ytterligare en gökunge i den samhällsviktiga flygverksamheten. Denna gång med flygambulansverksamheten, genom inkompetens hos offentligt anställda tjänstemän och beslutande politiker som inte kan använda våra skattepengar på ett rationellt och ekonomiskt sätt?
Åke Carlsson
Åke Carlsson
Pensionerad flygkapten
Att få veta hur det gick!
Inte nog med att pandemin med den nya varianten omikron verkar vara mer smittsam än någon annan variant och
även om den inte verkar vara lika dödlig som de andra varianterna kommer den i alla fall att belasta sjukvården
mer än den har kapacitet att klara av.
Att leva i ett land som under mer än 200 år klarat sig undan från krig och allt det elände, lidande och förödelse
kan vi tacka den mycket kompetenta franske marskalken, Greven av Ponti Corvo, Jean Baptiste Bernadotte, som först
blev svensk kronprins genom adoption av Karl XIII (Hertig Carl) sedemERA SOM KUNG av Sverige och Norge CARL IV JOHAN.
En militär som faktiskt inledde den svenska alliansfriheten och dessutom införde embryoy till den svenska värnplikten.
Att hans personliga förmögenhet också vägde tungt inför valet av just honom samt att den danske prinsens dåliga hälsa
som sål ägligt föll av hästen och dog är naturligtvis något som vi i dag kan vara ödets nyck men med en tillbakablick
kanske också något att vara tacksam för.
Men mer av 200 år av fred har gynnat vårt land i så gott som alla avseenden. Krig eller väpnade konflikter har bara förlorare.
Slutsatsen av det resonemanget är att det måste vara rätt att till varje pris måste undvika en väpnad konflikt.
Men har detta inte någon röd linje? Just nu står vi inför en allvarlig situation med ett svagt USA med inbördes problem.
Ingen skrattar längre åt ett inbördeskrig i USA. USA kan heller inte klara av både en kinesiskt aggresion i syfte att
intergrera Taiwan i Fastlandskina samtidigt som Ryssalnd verkar se att tillfället är nu att utnyttja möjligheterna
att återskapa ett Sovjetunionen med vad det innebär av maktcentralisering till Kreml och tillförsäkra sig både makt
ekonomi och ledarskapets eftermäle.
Hur ser det ut med vår avhållande angreppströskel? Att besgra en nation (folk) är omöjligt har många sagt. Men hur är
det ställt med allt detta. Är vi en homogen nation (folk) i dag som inte går att besegra - eller?
Vilka eftergifter är vi beredda att ge Putin? Att sluta att handla med Kina är omöjligt sägs det.
Att få veta hur det gick är naturligtvis oerhört viktigt för oss men är inte det viktigaste att få fortsätta att
leva i fred och frihet så mycket viktigare?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)