måndag 8 februari 2010

Ohly har rätt?

Det som alla hoppats aldrig skulle inträffa har hänt. Inte som en överraskning utan i stället som ett konstaterande att turen är slumpartad.
Att journalisterna nu kastar sig över frågan om Sverige nu skall dra sig ur Afghanistan visar hur denna grupp av sensationslyssna karriärister tänker.

Att en militär operation medför risker går inte att undvika. Att minimera riskerna och att alltid göra bedömningar av risken gentemot vinsten (nyttan) är en del av militärens vardag.

Väldigt lite har framkommit om detaljer när de två svenska soldaterna, en inhemsk tolk stupade och ytterligare en svensk soldat blev sårad. Men tydligen blev de skjutna, på nära håll, av en person iklädd afghansk polisuniform.

Jag har tidigare uttryckt kritik mot att Sverige utan tillräcklig analys ställt upp på det amerikanska "kriget mot terrorismen". Att i en stund som denna förespråka ett svenskt tillbakadragande innebär ett svek mot de som offrat liv och lem för att åstadkomma en förändring i Afghanistan.

Att man tidigare gjort narkotikabeslag i samma område visar att den svenskarna inte tvekar att ta itu med det verkliga problemen, kriminaliteten och narkotikahanteringen även om detta innebär större risker. Men hur skall man med de mycket begränsade resurserna kunna förhindra kriminaliteten som dessutom är en nödvändig "näringsverksamhet" för hela landet.

Världssamfundet (FN) måste visa att man menar allvar med insatserna och ge de bönder som odlar narkotika av olika slag ett rejält alternativ och möjligheter att försörja sig. Någon föreslog införande av folkpension.

Det var skickligt av Lars Ohly att undvika att gå i den journalistiska fällan när han svarade att det var fel att dra ur de svenska insatserna men Ohlys motstånd till den svenska insatsen beror främst på att den leds av NATO och för honom betraktas som imperialistisk.

Tänk om världssamfundet skulle kunna samordna en tillräckligt stor insats som kunde få det afghanska folket att upphöra med att förse världen och Stureplan med narkotika och istället utvecklas till ett land med mänskliga rättigheter och goda veteskördar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Innan USA olagligt angrep och ockuperade Afghanistan och inledde det så kallade "kriget mot terrorismen"hade Talibanerna stoppat opiumodlingarna.
Efter USA o GB ockupation tog opiumodlingarna verkligen fart igen. Och det förekommer flera obekräftade uppgifter om att CIA och MI 5 är inblandade i att tjäna pengar på knarket som lär transporteras till bl a Kosovo med amerikanska flygplan, varifrån knarket sedan vidaredistribueras västerut.
Kosovo "befriades" också olagligt av amerikanarna från den rättmätiga staten Serbien, och är nu en narcostat som styrs av en gangsterhövding som stöttas av väst.

Det kan alltså vara så att de naiva svenskarna med sin ockupationstrupp bidrar till amerikanarnas knarkvinster. Afghanerna gör helt rätt i att driva ut svenskarna.

Hur som helst har Sverige ingenting att göra med trupper någonstans där det inte DIREKT gynnar svenska intressen. Är det någon som tror att amerikanarna ställer upp med trupp någonstans av idealitetsskäl?

Kenny