måndag 6 januari 2020

Upptrappning mellan USA och Iran men vilka ligger bakom?

En mycket komplicerad operation med hög insats

Svårigheten att genomföra ett anfall med missil från en drönare mot rätt bil i en kortege är oerhört komplicerad. Utan att känna till detaljerna minuterna innan attacken är sannolikheten för att misslyckas stor.
En misslyckad attack hade inneburit fler nackdelar i och med att risken att bli uthängd i media hade varit uppenbar samtidigt som Irans regering hade haft anledning att vedergälla. Således måste ett misslyckande anses som oerhört dyrbar och kontraproduktiv.
Att Trump personligen givit order om attacken får nog anses både sannolik och trolig men om han känt till huruvida det fanns krafter inom det iranska ledarskapet som både önskade att generalen skulle dödas och som låg bakom de detaljerade underrättelserna är en annan fråga.

Donald Trump.  JIM WATSON / AFP

Blev Trump en "duktig idiot"

Svårt att spekulera i, men svaret på frågan kan både bli ja och nej. Trump och kanske den iranska grupp som möjligen legat bakom attacken vill förmodligen båda förändra det iranska ledarskapet. Om utvecklingen går den vägen blir både Trump och den förmodade oppositionsgruppen vinnare och med dem kanske också världsfreden. Men om attacken kommer att ena landet och dessutom innebär ett närmande mellan Iran och Irak, går utvecklingen åt motsatt håll.

Inga kommentarer: